Bilgilendirme!
Tüm Siparişlerde Kargo Ücretsizdir!
Propia Sivilce Ve Siyah Nokta Karşıtı Bakım Seti Alımlarına Peluş Çanta Hediye!

Akne (Sivilce) nedir?

Ergenlik çağındaki gençlerin %80'inde, yetişkinlerin ise %25'inde görülen akne (sivilce) nedir, neden olur?

Akne (Sivilce) Nedir?

Sivilce (akne), en basit tanımıyla; kıl köklerinin, yağ ve ölü cilt hücreleri ile tıkanmasıyla meydana gelen bir cilt rahatsızlığıdır. Cilt üzerinde görünen gözenekler aslında derinin altında yer alan ve yağ bezlerinin de açıldığı foliküler kanalların ağız kısmıdır. Yağ bezleri sıvı üretip salgılayan küçük keselerdir ve bu sıvıyı foliküller kanala akıtırlar. Derimizi kaplayan kıllar da bu foliküler kanallar içindedir.
Yağ bezleri “sebum” adı verilen yağlı bir sıvı üretir. Sebum cilt sağlığı için oldukça faydalıdır. Cildi dış etkenlere karşı korur, su tutulmasına destek olarak cildin kurumasını önler. Ancak karma, yağlı ve sivilce (akne) eğilimli ciltlerde sebum üretimi dengesizleşir ve artar, sebumun yapısı değişir. Bu durum da sivilceye (akneye) sebep olur. Sivilce (Akne) oluşumu bir süreçtir ve bir gecede gerçekleşmez.
Fazla sebum üretimi ve hormonal değişiklikler sebumun yapısını değiştirir ve yapışkan hale getirir. Bu durum foliküllerin tıkanmasına sebep olur. Deri altındaki yağ oranının yükselmesi ve ölü cilt hücrelerinin kanallarda birikmesiyle sivilceler (akneler) oluşur.
Kanallarda oluşan bu tıkanıklık ciltte yaşayan bir bakterinin artmasına da neden olur. Propionibacterium acnes (P. Acnes) isimli bu bakteri oksijensiz ortamları çok sever ve hızlıca çoğalır. Sebum, bu bakterilerin yemeği, gözenekler ise barınağıdır. Bakterinin çoğalması enfeksiyon yaratır ve şişkinlik meydana getirir. Bu durum sivilcelerin (aknelerin) daha büyük, hassas, kızarık ve ağrılı olmasının asıl sebebidir.
Sivilcenin (aknenin) dünya nüfusunun %9.4'ünü etkilediği ve dünyadaki sekizinci en yaygın hastalık haline geldiği tahmin edilmektedir. Sivilceler (akneler) 11 ile 30 yaşları arasındaki her 4 kişiden 3'ünde görülür. Sivilceler (akneler) tehlikeli değildir ancak ciltte iz bırakabilir, sosyal açıdan özgüven eksikliğine sebep olabilir.
Sivilce (akne) oluşmasına sebep olan başlıca faktörler; genetik, adet döngüsü, anksiyete, stres, güneş, beslenme düzeni, çevresel faktörler (hava kirliliği, iklim değişikliği), ilaç kullanımı, cilt tipine uygun olmayan yağ bazlı kozmetik ürünlerin kullanımıdır.


“Söz konusu içerik yalnızca genel bilgilendirme amaçlıdır ve tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. Lütfen uzman görüşüne başvurunuz”

$(window).on('load', () => { gtmUserProperties() });