Bilgilendirme!
Tüm Siparişlerde Kargo Ücretsizdir!
Propia Sivilce Ve Siyah Nokta Karşıtı Bakım Seti Alımlarına Peluş Çanta Hediye!

Doğru Beslenme Sivilcelere (Aknelere) İyi Gelir mi?

Sivilce, tıbbi ismiyle akne vulgaris, dünya çapında milyonlarca genç ve yetişkini etkileyen en yaygın cilt hastalıklarından biridir. Aşırı sebum, hormonlar, bakteriler ve foliküler epitel hücrelerindeki artışı; sivilce oluşumunu hızlandıran faktörler arasında sayılabilir. Bu iç faktörlerin yanı sıra çevresel faktörler de sivilce oluşumuna sebep olur. Özellikle beslenme ve sivilce arasında yakın bir ilişki olduğunu destekleyen pek çok bilimsel araştırma bulunuyor.

Beslenme ve Diyetetik Akademisi Bülteni yazarlarından Jennifer Burris araştırmasında gözlemsel ve deneysel birçok kanıtın beslenme ve sivilce arasındaki ilişkiyi gözler önüne serdiğini söylüyor (1). Aynı şekilde, Dermatolog Loren Cordain de beslenmenin sivilce oluşumuna sebep olan çevresel faktörler arasında en fazla etkiye sahip olduğunu özellikle belirtiyor (2).

Literatürde oldukça fazla yer bulan sivilce ve beslenme ilişkisine odaklanıldığında ise, beslenme çeşitliliği ve alışkanlıkları, ciltte gözle görülür değişikliklere sebep oluyor. Bu sebeple, birçok insan beslenme ve sivilce oluşumu dengesini kontrole almak için beslenme düzeninde değişiklikler yapıyor.

Sivilce ve Beslenme İlişkisi

Sivilce ve beslenme düzeni arasındaki ilişkiye odaklanan son çalışmalar, düşük şekerli, dengeli bir diyetin; sivilce iltihabını azaltmak ve hormon, dolayısıyla sebum seviyelerini düzenlemek için ideal olduğuna işaret ediyor. Sivilce karşıtı bir beslenme düzeni uygularken aşağıda belirtilen maddelere dikkat edildiğinde de olumlu etkileri ihtimali aynı düzeyde yükseliyor:

1) Daha fazla su için!

Gün içerisinde vücudun ihtiyacı kadar su içmek, sağlıklı beslenmenin ilk kurallarından biridir. Vücudumuzun yüzde 60’ı sudur, bu nedenle fiziksel süreçleri en optimum düzeye getirmek için gün içinde yeterli miktarda su içmemiz gerekir. Ayrıca su içmek, günlük almamız gereken kalori miktarı açısından da dengeleyici bir görev üstlenir. Genellikle susuzlukla açlık birbirine karıştırılan içgüdülerdir, bu yüzden aç hissedildiğinde her zaman su içmeye öncelik vermek gerekir.

Su, sağlıklı ve temiz bir cildin temelidir, bu yüzden her gün mutlaka vücudun ihtiyacı kadar su tüketilmelidir.

2) Şekerden mümkün olduğunca uzak durun!

Sivilce için beslenme listesinde en çok dikkat edilmesi gereken madde şekerdir. Gün boyunca tükettiğimiz hemen hemen tüm besinlerde şeker bulunduğundan, şeker düzeyini olması gereken seviyede tutabilmek için dikkatli olmak gerekir. Günlük şeker alımını sağlıklı bir beden için olması gereken seviyede tutup, rafine karbonhidratlar ve şeker içeren tatlılardan uzak durmak gerekir. 

Şeker, sivilceyi şiddetlendirebilen bir besin olduğu gibi, birçok sağlık sorununa da sebep olabilir.

3) İşlenmiş gıdalardan kaçının!

İşlenmiş gıdalar vücudumuzun ihtiyaç duyduğundan daha fazla şeker, tuz ve yağ içerir. Bu yüzden evde taze malzemelerle hazırlanan bir yemek, işlenmiş gıdalardan çok daha sağlıklı olacaktır. Doğal ve sağlıklı malzemelerle hazırlanan bir yemek hem beden hem de cilt sağlığı için en doğru tercihtir.

4) Süt ürünlerinden uzaklaşın!

Birçok çalışma gençlerde süt ürünleri ile sivilcelerin şiddeti arasında bir bağlantı olduğunu göstermektedir. Süt ve süt ürünlerinin şeker içeriği oldukça yüksektir, çünkü laktoz da tıpkı glikoz ve fruktoz gibi bir şekerdir. Bu yüzden artan süt ürünü tüketimi, artan sivilce sayısı ile doğru orantılı olabilir. Ayrıca, kalsiyum ve protein gibi besin maddeleri açısından bonkör olan süt ürünleri, her zaman için ideal protein kaynağı olmayabilir. Laktoz intoleransı olduğunu bilmeden yaşayan insanların sayısı da azımsanmayacak kadar fazladır.

Çoğu doktor hayvansal ürünler yerine sebze tüketmenin hem cildiniz hem de diğer organlarınız için çok daha sağlıklı olduğu konusunda fikir beyan eder. Kısacası, sivilce çıkmaması için diyet yapıldığında, süte ve süt ürünlerine biraz mesafeli davranılabilir.

5) Yeşil yapraklı sebzeler tüketin!

Alkali diyet gibi son moda diyetler, daha fazla miktarda “alkali gıdalar” tüketerek ve “asidik” gıda alımını azaltarak vücudun pH'ını düzenlemeyi hedefler. Pancar, brokoli, karnabahar, kereviz, salatalık, lahana, marul, soğan, bezelye, biber ve ıspanak doktorlar tarafından sağlık için en çok önerilen sebzeler arasındadır. Sebze tüketimi; cildin temiz, pürüzsüz ve sağlıklı olmasına yardımcı olacaktır.

6) Antioksidan açısından zengin meyveler tüketin!

Antioksidanlar, serbest radikal olarak adlandırılan ve hücrelerde hasara sebep olan molekülleri temizleyerek hücre hasarını önlemeye yardımcı olur. Haliyle, cilt için de büyük önem taşırlar. Antioksidan bakımından zengin bir diyet, hafif ila orta derecede sivilceleri bu özelliği nedeniyle azaltabilir (3). Çilek, yaban mersini, böğürtlen, kiraz ve goji tüketmek lezzetli bir menü oluştururken sivilce oluşumunu da baskılar.

7) Bitter çikolata tercih edin!

Öncelikle şunu söyleyelim, yapılan bazı araştırmalar çikolata yemenin sivilce oluşumunda riski artırdığını göstermiştir ancak bu durum çikolatanın sivilceye neden olduğunu kanıtlamak için yeterli değildir. En azından yapılan tüm bilimsel çalışmalar ortak bir karar alarak bu konuda şimdiye kadar bir uzlaşı sağlayamamıştır. Bitter çikolata, tüketilebilecek en sağlıklı çikolata türüdür. Şeker oranı diğer çikolata türlerine göre nispeten daha düşüktür ve türü dolayısıyla ya çok az süt içerir ya da hiç içermez. Ayrıca sivilce ile mücadelede yararlı maddelerden biri olan çinko bakımından da oldukça zengindir.

8) Kabuklu deniz ürünleri tüketin!

İstiridye benzeri kabuklu deniz ürünleri çinko bakımından oldukça zengindir. Eğer, gerçekten sivilcelere iyi gelen beslenme listesinden bahsedilecekse, bu listede yer almaları da oldukça faydalı olacaktır. Kabuklu deniz ürünlerinin çoğu çinko kaynağıdır ve cilt için faydalıdır.

9) Kabak çekirdeği yiyin!

Sivilce karşıtı beslenme diyetinde olması gereken günlük çinko dozu için, kabak çekirdeği de oldukça faydalı bir alternatiftir. Atıştırmalık şeklinde veya salataların üzerine serperek kullanılabilir.

10) Yeşil çay için!

Polifenoller açısından zengin olan yeşil çayı da bu diyete dahil etmeyi ihmal etmemek gerekir. Polifenol ciltteki kan akışını ve oksijeni arttırır. Ayrıca vücudun genel görünümünün, hissinin ve sağlığının iyileşmesinde pozitif etki sağlar. Bu yüzden, sivilceler için hazırlanacak beslenme düzenine yeşil çay eklemenin, cilde birçok faydası olacaktır.

Sivilce oluşumunu engellemek ve sivilce problemini azaltmak için “Akne Eğilimli Ciltler İçin Cilt Bakım İpuçları” başlıklı makalemizi de okuyabilirsiniz.


“Söz konusu içerik yalnızca genel bilgilendirme amaçlıdır ve tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. Lütfen uzman görüşüne başvurunuz”. 

$(window).on('load', () => { gtmUserProperties() });