Bilgilendirme!
Tüm Siparişlerde Kargo Ücretsizdir!
Propia Sivilce Ve Siyah Nokta Karşıtı Bakım Seti Alımlarına Peluş Çanta Hediye!

Erkekler İçin Kolay ama Etkili Cilt Bakım Rutini Önerileri

Cilt tipine uygun doğru ürünlerle, düzenli bir şekilde cilt bakımı yapmak ve sonrasında da bir rutin haline dönüştürmek, her ne kadar kadınlar tarafından daha çok önemseniyor olsa da, aynı durum erkekler için de geçerlidir. Çünkü herkes sağlıklı bir cilde sahip olmak ister.


Kadın ve erkek cildi arasında bazı farklılıklar vardır. Erkeklik hormonu olarak bilinen testosteron, erkek cilt yapısının daha farklı olmasına neden olur ve haliyle daha farklı bir cilt bakım rutinini gerektirir.

Yaklaşık olarak, erkek cildi kadın cildinden yüzde 20 - 25 daha kalındır ve aynı zamanda daha sert bir dokuya sahiptir. Sebum (yağ) üretimi ise erkeklerde, kadınların iki katı gerçekleşir. Bu durum, erkek cildinin kadın cildinden daha yağlı ve parlak olmasına neden olur. Dolaylı olarak akne eğilimi de daha yüksektir.

Erkeklerin geniş gözeneklere sahip olmaları ise kaçınılmazdır. Çünkü, testosteron hormonunun bir diğer etkisi, erkek cildinde daha kalın ve sert kılların çıkmasına neden olmasıdır.

Erkek cildinin kadın cildinden farklılıklarını inceledikten sonra şimdi gelin, bu farklılıklar doğrultusunda, nasıl bir bakım rutini izlemeniz gerektiğini inceleyelim!

Sakal Tıraşı Öncesi & Sonrası Cilt Bakımı

Tıraş, cildin en çok hassaslaştığı ve haliyle de en büyük özeni göstermenin gerektiği süreçtir. Cilt yapısını bozmayan doğru tıraş olma tekniklerini şu şekilde sıralayabiliriz:

1.    Öncelikle, cildinizde çizik ve kesiklerin önlenmesine yardımcı olmalısınız. Bunun için de tıraş makinesinin cildinizde pürüzsüz bir şekilde kaymasına yardımcı olacak, kaliteli tıraş ürünleri tercih etmelisiniz.
2.    Cildinizi tahrişten korumak için antibakteriyel özelliklere sahip hafif ve yatıştırıcı ürünler kullanmalısınız.
3.    Her zaman keskin ve temiz bir tıraş bıçağı tercih etmelisiniz.
4.    Tıraş esnasında kıllara karşı değil, onların uzadığı yönde doğru tıraş olmalısınız.

Tıraş olduktan sonra ise cilt tipinize uygun bir temizleme jeli ile cildi arındırmak, ardından da nemlendirmek oldukça önemlidir. Nemlendirici ürünler, doğru ve düzenli bir cilt bakım rutininin en önemli bileşenlerinden olsa da erkekler için cilt bakım rutininin başka detayları da var.

Doğru bir cilt bakım rutini için elbette dikkat edilmesi gereken bazı kurallar var, ancak gözünüzün korkmasına da gerek yok. Cildiniz için doğru ürünleri nasıl seçeceğinizi bir kez öğrendikten sonra, bu ürünlerle günlük hayatınızda severek izlediğiniz bir rutin oluşturmanız yeterli.

Öncelikle unutulmaması gereken birkaç önemli nokta ise şunlar:

•    Cilt bakım rutininizin cildiniz ile uyumu kadar, hayat tarzınız ile de uyumu önemlidir. Örneğin, çalışma hayatındaysanız ve gece vardiyasında çalışıyorsanız, cilt bakım rutininizi bu tempoya göre düzenlemelisiniz.

•    Yeterli miktarda su içmek, düzenli bir uyku rutini oluşturmak ve şekerden uzak durmak, sadece sağlıklı bir cilt için değil aynı zamanda zinde ve sağlıklı bir vücut için de son derece önemlidir.

•    İlk aşamada severek uygulayabileceğiniz ve sizi zorlamayacak bir rutin belirleyebilirsiniz. Buradaki önemli nokta, bu rutini hayatınızda bir alışkanlık haline gelene kadar terk etmemeniz ve takip etmeniz olacaktır.
Bu genel ve önemli noktalara değindikten sonra, erkek cilt bakımı ile ilgili daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız içeriğimizi okumaya devam edin.

Cildinizi Doğru Ürün ile Doğru Şekilde Temizleyin

Cilt bakımı denince, erkek ya da kadın fark etmez, akla ilk olarak cilt temizliği gelir. Cilt tipine uygun doğru cilt temizleyicilerini kullanarak, ciltte biriken kir ve yağı temizleyebilirsiniz. Çünkü, ihtiyacınıza göre kullanacağınız diğer ürünleri uygulamadan önce cildinizin temiz olması son derece önemlidir.

Bunun yanında elbette yüzü yıkamanın öneminden de bahsetmek gerekir. Fakat, bu noktada sıklıkla yanlışa düşülen konu, yüz ne kadar sık ve sert yıkanırsa, o kadar temiz olacağıdır. Yüzü, sabah uyandıktan sonra ve yatmadan önce olacak şekilde günde iki seferden fazla yıkamak, cildin daha temiz olmasına değil, aksine hassaslaşmasına ve tahriş olmasına neden olur. Benzer şekilde, yüzü yıkarken daha temiz olacağını düşünerek çok sert yıkamak da cildin tahriş olmasına neden olabilir.

Skinmed Journal’a Katie Rodan, Kathy Fields ve Timothy J. Falla tarafından kaleme alınan bir makalede, cildi günde iki kere temizlemenin ve üç adımlı bakım uygulamanın erkeklerde genel cilt kalitesini iyileştirdiği ve sakal tıraşından sonra oluşan tahrişi azalttığını belirtiliyor. (1)

Yüzü doğru şekilde yıkamanın en iyi yolu, nazik bir cilt temizleyici ve ılık su ile nazikçe yıkamaktır.

Cildinizi Düzenli ve Doğru Ürünleri Kullanarak Nemlendirin

Sağlıklı bir cilt için en önemli faktörlerden birisi de hiç şüphesiz ciltteki nem dengesidir. Günlük yaşam içindeki çeşitli faktörler nedeniyle cildin nem miktarı azalabilir ve bu da cilt sağlığını olumsuz etkiler, ciltte kuruluğa neden olur. Konu erkekler olunca, bu durumun daha yoğun ve sıklıkla yaşanması da daha muhtemel olabilir.

Erkekler için cilt bakım önerilerimizden bir diğeri de, her sabah ve akşam cilt tipine uygun ürünleri kullanarak cildin nemlenmesini sağlamaktır. Bu sayede, cilt gün içerisinde ideal nem seviyesinde olacağı için, nem dengesi de sağlanacaktır.

Cilt sağlığı için yeterli su tüketiminin öneminden bahsetmiştik, fakat bu noktada yeniden altını çizmekte fayda var. Cildin nem dengesini sağlamak için doğru nemlendirici kullanımının yanında, vücut için yeterli ve gerekli miktarda su içmek de son derece önemlidir.

Erkekler İçin Cildi Nemlendirmenin Önemi

Eğer aklınızda “Erkekler neden cildini nemlendirmelidir?” gibi bir soru varsa, aşağıdaki bilgiler bu sorunuz için cevap olacaktır.

•    Cildinizin kuruması aşırı sebum üretimine ve bu da sivilcelenmeye neden olabilir.
•    Kullandığınız herhangi bir akne ürünü cildi kurutuyor olabilir. Bu etkilere karşı koymak için cildinizin uygun şekilde nemlendirilmesi gerekir.

Erkeklerde Beslenme Alışkanlığı Cilt Sağlığını Etkiler mi?

Doğru bir beslenme alışkanlığı edinmek, sağlıklı bir cilde sahip olmanın en önemli kurallarından biridir. Sağlıklı beslenmek denildiğinde ise akla hiç şüphesiz şunlar gelecektir:

•    İhtiyaçtan daha fazla şeker tüketmemek,
•    Paketlenmiş gıda kullanımını en aza indirgemek,
•    Sebze ve meyve tüketimine ağırlık vermek,
•    Yeterli miktarda su içmek.

Terlemek Sivilceye Neden Olur mu?

Özellikle havalar ısındıkça daha fazla terlersiniz. Bununla birlikte gün içinde özellikle spor yapıyorsanız, mevsimden bağımsız olarak normalden fazla terleyebilirsiniz. Düzenli egzersizin vücut için faydalarının altı sürekli çiziliyor. Ama spor kaynaklı terlemedeki artış, buna uygun bakım rutini oluşturulmaz ise, cilt üzerinde olumsuz etkilere sebep olabilir.

The Physician and Sportsmedicine dergisinde yayımlanan bir makaleye göre; spor yapanların, diğer sporcularla temas etmesi, spor malzemelerine ve dar giysilere sürtünmesi ve aşırı terlemesi sivilce oluşumunu şiddetlendiriyor. (2)

Spor kaynaklı terleme miktarındaki artış özellikle yüz, boyun, omuzlar ve sırtta akne oluşumuna sebep olabilir. Terlemenin sebep olduğu sivilcelenmeye karşı, aşağıdaki adımları takip ederek önlem alabilirsiniz:

•    Spor yaptıktan sonra beklemeden duş almalısınız. Böylece cildiniz üzerinde biriken kir ve terden cildinizi arındırabilirsiniz. Duş alırken cildinizle uyumlu ürünleri kullanmak da oldukça önemlidir. Duş aldığınız suyun çok sıcak olması cildinizin uzun vadede kurumasına sebep olur. Bu da aknenin yanı sıra cildi savunmasız bırakacağı için çeşitli sorunları beraberinde getirebilir.
•    Cildiniz için daima en doğru ürünleri kullanın. Her gün kullandığınız ürünlerin cilt yüzeyini temizlemesi ve cilt bariyerini koruması gereklidir. Cildinizin ihtiyaçlarına göre bir yüz temizleyicisi ve cilt tipinize uygun bir nemlendiriciyle spor sonrası bakım rutininizi oluşturabilirsiniz.
•    Spor yaparken sürekli aynı havluyu kullanmak veya spor kıyafetlerini sık sık yıkamamak da cilt problemlerinizi artırabilir. Buna engel olmak için doğrudan cildinize temas edecek kıyafet ve havluları her egzersiz sonrası temizlediğinizden emin olmalısınız.
•    Egzersiz sırasında yağ bazlı saç ürünü kullanıyorsanız aşırı terlemeyle birlikte, bu ürünlerin de cildinize akıp yüzünüzde, boynunuzda ve omuzlarınızda sivilceye sebep olabileceğini unutmamalısınız. Bu nedenle spor yaparken saç ürünleri kullanmayı bırakabilir ya da duş alırken yüzünüz, omzunuz ve sırtınızın iyi temizlendiğinden emin olmalısınız.

Erkekler Cilt Bakım Rutinini Nasıl Alışkanlık Haline Getirebilir?

Hayatınızda bir değişiklik yapmak istediğinizde nasıl ki bunu bir alışkanlık haline getirmek ilk zamanlarda zor olacaksa, cilt bakım rutinini de alışkanlık haline getirmeniz özellikle ilk başlarda zor gelecektir. Fakat, cildinizdeki değişikliği fark etmeye başladıkça başlarda zor gelen cilt bakımı zamanla hayatınızın belki de vazgeçilmezlerinden birisi olacak.

Cilt bakım rutini denince akla ilk olarak cilt temizleyiciler ve cilt temizliği geliyor. Cilt tipine uygun doğru cilt temizleyicilerini kullanarak, ciltte biriken kir ve yağı temizlersiniz. İhtiyacınıza göre kullanacağınız diğer ürünleri uygulamadan önce cildinizin temiz olması da son derece önemlidir. Temiz bir cilde uygulanan diğer cilt bakımı ürünlerinin de etkilerini daha rahat görebilirsiniz.


“Söz konusu içerik yalnızca genel bilgilendirme amaçlıdır ve tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. Lütfen uzman görüşüne başvurunuz”.

$(window).on('load', () => { gtmUserProperties() });