Bilgilendirme!
Tüm Siparişlerde Kargo Ücretsizdir!
Propia Sivilce Ve Siyah Nokta Karşıtı Bakım Seti Alımlarına Peluş Çanta Hediye!

Karma Ciltler İçin Doğru Cilt Bakım Rutini Nasıl Olmalı?

Cildinizin bazı kısımlarının kuru, bazı kısımlarının ise daha yağlı olduğunu fark ettiniz mi? Cevabınız ‘Evet’ ise muhtemelen karma bir cilde sahipsiniz demektir. Karma cilt, cildin farklı bölgelerinin farklı türden bakıma ihtiyaç duyması anlamına gelir. Dolayısıyla böyle bir cilt tipine sahipseniz, cilt bakımınıza daha fazla özen göstermeniz gerekir.

Karma Cilt Nedir?

Doğru bakımı yapabilmek için öncelikle karma cilt tipinin ne olduğunu detaylandırmak gerekir. Cildin bazı kısımlarının kuru bir yapıya sahip olması, bazı kısımlarının ise gözle görülür şekilde yağlı olması, karma bir cilde sahip olmanın en temel belirtisidir (1). Özellikle T bölgesi (alın, burun ve çenenin de dâhil olduğu yüzün orta kısmı), cildin yağ üreten bezlerinin bulunduğu bölge olduğundan, yüzün geri kalanına kıyasla yağlı olmaya daha meyillidir. T bölgesi ile yüzün geri kalanı arasındaki bu fark bariz bir şekilde anlaşılıyorsa teşhis konulmuş demektir.

Karma Cilde Ne Sebep Olur?

Karma cildin oluşumuna çeşitli dış faktörler etki ederken, ebeveynlerden miras kalan genler asıl sebeptir. Bununla birlikte, kullanılan cilt bakım ürünleri, durumun daha kötüye gitmesine neden olabilir, hatta bazı durumlarda sorunun kaynağı bile olabilirler!

Tahmin edebileceğiniz gibi, kullanılan bazı ürünler, yüzün bazı bölgelerinde kuruluk yaparken, T bölgesi bazı bölgelerinde de yağ üretimini artırabilir. (2) Doğru ürünler kullanılmaya başlandığında, cilt ihtiyaç duyduğu kadar yağı tutar ve yüzün fazla kuru ya da pürüzlü olmasını engeller.

Karma Ciltler Nasıl Görünür?

Elinize bir ayna alın ve yüzünüze yakından bakın. Karma cilt tipine sahipseniz T bölgenizin, yüzünüzün bir veya birkaç bölgesinden daha parlak göründüğünü fark etmeniz gerekir. Burnunuz ve çeneniz ise ölü deri hücrelerinin gözeneklerde birikmesi nedeniyle donuk ve pürüzlü görünebilir ve hatta bu durum cildinizde dökülmelere sebep olmuş olabilir. Yanaklarınız ve gözlerinizin etrafındaki deriler, yüzünüzün geri kalanından daha kuru olabilir. Cildinizde aynı anda hem kuru lekelerin hem de yağ bezelerinin görünmesi de mümkündür.

Karma Cilt ve Yağlı Cildi Nasıl Ayırt Edebilirsiniz?

Yağlı cilt de karma cilt de yaygın türlerdir, bu yüzden ikisini birbirine karıştırmanız oldukça mümkün. Bu iki cilt tipi arasındaki temel fark, cildin yağlı görünen bölgenin neresi olduğunda gizlidir. Yağlı cilt söz konusu olduğunda, yüzdeki her bölge eşit derecede yağlı ve parlak görünecektir. Ayrıca siyah noktalar ve sivilceler de yüzün her bölgesinde kendilerini gösterebilir. Karma cilt de aynı yağlı cilt gibi yağı fazla olan bölgelerle mücadele eder, ama bu sefer savaş sadece T bölgesindedir. Yüzün diğer bölgeleri; özellikle yanaklar, şakaklar ve göz çevreleri kuru olma eğilimindedir (3).

Karma Cilt Bakımı Rutinleri

1- Yumuşak ve nazik bir yüz temizleme ürünü kullanın.

Sıradan bir günün sonuna doğru cilt yüzeyinde kir, toz ve yağ birikebilir. Bu yüzden yüzünüzü günde iki defa, sabah ve gece yatmadan önce yumuşak ve nazik jel formunda bir yüz temizleme ürünü ile yıkamalısınız (4).

Peki ama, karma cilt nasıl temizlenir?

Bu noktada kullanılacak ürün çok önemlidir. Çünkü seçtiğiniz ürünün, yanaklarınızı gereğinden fazla kurutmadan temizleyen, ama aynı zamanda T bölgenizi de fazla yağdan arındıracak bir ürün olduğuna emin olun.

2- Peeling ve maske yapın.

Ölü cilt hücrelerini cildinizin yüzeyinden atmak için haftada bir veya iki kez peeling veya maske yapın. Ölü cilt hücrelerinin birikmesi cildinizin donuk görünmesine sebep olabilir. Cilt tipiniz ne olursa olsun, eğer sağlıklı görünen bir cilde sahip olmak istiyorsanız, peeling veya maske gibi tamamlayıcı bir bakım rutini uygulamak zorunluluktur. Fakat dozunu iyi ayarlamak önemlidir. Gereğinden fazla yaparsanız, cildinizin kurumasına yol açabilirsiniz. Eğer karma bir cilde sahipseniz, nazik ve mikro partiküllü peelingleri veya beyaz kil içeren tanecikli bir maske tercih edebilirsiniz (5).

3- Nemlendirici kullanın.

Karma cilde sahip olduğunuz için nemlendirici kullanmanızın gereksiz olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Her cilt tipi, neme ihtiyaç duyar. Dolayısıyla, karma cilt tiplerine uygun bir nemlendiriciniz olması iyi olacaktır. Karma bir cildiniz olduğu için yağsız ve su bazlı olan nemlendiricileri tercih etmeniz uygun olacaktır. Zira, yağlı olan T bölgenize ekstra yağlı bir kremle aşırı yükleme yapmanız pek de doğru bir tercih olmaz.

4- Yüzünüze dokunmayın.

Bunu söylemek yapmaktan daha kolay, biliyoruz. Ancak, ellerinizi yüzünüzden uzak tutmak çok önemlidir, hele ki karma bir cildiniz varsa! Elleriniz gözle görülmeyen çok sayıda kiri ve bakteriyi taşır. Elden yüze taşınan kirler, ciltteki bakteri sayısının artmasına ve gözeneklerin tıkanmasına sebep olabilir. Sürekli yüzünüze dokunduğunuzda, özellikle yanakta sivilce çıkmasına sebep olabilirsiniz (6).

5- Yüksek koruma sunan bir güneş kremi edinin.

Şimdi söyleyeceğimiz sadece karma ciltler için değil, tüm cilt tipleri için geçerlidir. Cildinize iyi bakmanın en iyi yollarından biri, ona her gün geniş spektrumlu bir güneş kremi (SPF değeri 15 veya daha yüksek) uygulamaktır. 3 altın kural: Güneş altında geçirdiğiniz vakti sınırlayın, gölgede zaman geçirmeyi tercih edin ve güneş kreminizi yanınızdan eksik etmeyin!


“Söz konusu içerik yalnızca genel bilgilendirme amaçlıdır ve tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. Lütfen uzman görüşüne başvurunuz”.

$(window).on('load', () => { gtmUserProperties() });