Bilgilendirme!
Tüm Siparişlerde Kargo Ücretsizdir!
Propia Sivilce Ve Siyah Nokta Karşıtı Bakım Seti Alımlarına Peluş Çanta Hediye!

Sırtta Neden Sivilce (Akne) Çıkar?

Sivilce problemi genellikle çoğu insanı rahatsız eder, hele ki yüzde çıktığında. Fakat, sivilceler sadece yüzde görülmez. Omuzlarda, göğüste ve bazen de sırtta sivilcelerle karşılaşabilirsiniz. Peki, sırtta sivilce neden çıkar? Konu sırtta çıkan sivilceler olduğunda neler dikkat etmek gerekir?

Sırt Sivilcesi Nedir?

Sırt sivilceleri (bacne), kimilerimizin zaman zaman yaşadığı bir cilt sorunudur. 

Sırt sivilceleri, sırtta gelişen sivilcelerdir. Bu sivilceler ter, yağ, ölü deri hücreleri ve bakterilerin cildinizin gözeneklerinde birikip tıkanmasıyla oluşurlar. Yüzdeki sivilcelerle benzer şekilde; kırmızı yumru, beyaz nokta veya siyah nokta olarak görülebilirler. Bu sivilceler kimi zaman can sıkıcı kimi zaman da acı verici olabilirler. 

Sırt sivilceleri genellikle egzersiz veya yorucu aktivitelerden sonra terli kıyafetlerle beklendiğinde ortaya çıkma eğilimindedir. Terli giysilerin cilde sürtünmesi durumu bu sivilceleri daha da kötüleştirebilir. Aynı şekilde sırt çantaları veya spor malzemeleri de sırt bölgesinde sürtünme yaratarak sırt sivilcelerinin daha hızlı yayılmasına neden olabilirler. 

Bu sivilceleri sırt bölgenizi temiz tutarak azaltabilirsiniz. Bu süre içerisinde, cilt bakımınızı aksatmadan düzenli olarak devam ettirmeniz de çok önemlidir. Çünkü cildin bu sivilcelerden arınması birkaç ay sürebilir.  

Kimlerde görülebilir?

Sırt sivilceleri her yaşta görülebilir. Ancak hormonal nedenlerle genç ve genç yetişkin erkeklerde daha yaygındır.  

Nasıl oluşur?

Sırt sivilceleri, diğer sivilce türleri gibi ciltteki gözeneklerin; kir, ölü deri hücreleri, ter ve sebumla tıkanması sonucunda oluşur. Vücudunuz bu noktada çok fazla sebum üretiyorsa veya cilt düzgün temizlenmiyorsa da sırt sivilceleri oluşabilir.  

Sebepleri nelerdir?

Aile öyküsü 

Ailenizde sivilce öyküsü varsa cildinizde sivilce oluşma olasılığı daha yüksektir. 

Sürtünme 

Gömlekler, sırt çantaları, spor ekipmanları ve terli cilde sürtünen giysiler, sırt sivilcelerine neden olabilir veya daha da kötüleştirebilir. 

Hormonlar  

Hamile olan kişiler ve ergenlik döneminden geçen gençlerin, hormon seviyeleri değiştikçe sivilce çıkma olasılığı da artabilir. 

Kötü hijyen 

Kirli saçlar, saçlardaki yağların sırta sürtünmesiyle sırt sivilcelerine neden olabilir. Sırt sivilceleri kirli çarşaflar, havlular veya giysilerden de kaynaklanabilir. 

Cilt bakım ürünleri 

Bazı losyonlar ve kremler gözenekleri tıkayabilir ve akneye neden olabilir. 

Stres ve kaygı 

Çok fazla endişeniz veya stresiniz olduğunda vücudunuz daha fazla kortizol hormonu üretir. Kortizol seviyeleri yükseldikçe vücudunuz da daha fazla sebum üretir.  

Sırt aknesi nasıl anlaşılır?

Genellikle sırt sivilce belirtilerini kendi başınıza tanıyabilirsiniz. Sırtınızda çok fazla sivilce varsa ve bu süreç sürekli tekrarlıyorsa bir dermatologa görünebilirsiniz.  

Sırt sivilceleri olanlar nelere dikkat etmelidir?

Sivilceleri sıkmaktan kaçının: Sivilceleri sıkmak, sivilce izlerine neden olabileceği gibi, sivilcelerin yayılmasını da şiddetlendirebilir. O nedenle sivilcelerinizi sıkmaktan kaçınmalısınız. 

Cildinizi temiz tutun: Gözenekleri tıkamayacak "komedojenik olmayan" yağsız vücut yıkama ürünleri tercih etmelisiniz. Egzersizden sonra ise duş alarak ve temiz giysiler giymek önemlidir. Cildinizi bu süre içerisinde sert temizleyicilerle ovmamaya özen gösterin.  

Temiz çarşaflar kullanın: Bakterilerin oluşmaması için temiz havlu, çarşaf ve yastık kılıfı kullanmak önemlidir. Çarşaflarınızı ve havlularınızı haftada en az bir kez yıkayın.  

Sırt sivilcelerini nasıl önleyebilirim?

Sırt sivilcelerini belki tamamen önleyemeyebilirsiniz. Ancak, riski azaltacak önlemler alabilir ve aldığınız herhangi bir ilacın (kortikosteroidler gibi) sırt aknesine neden olup olmadığını sağlık uzmanınıza sorabilirsiniz. 

Sırt aknesi riskini şu şekilde azaltabilirsiniz: 

● Terledikten sonra kıyafetlerinizi değiştirerek, 

● Cildinizi temiz tutarak, 

● Spor malzemelerinin (futbol pedleri gibi) ve ağır sırt çantalarının kullanımını sınırlayarak, 

● Stres seviyenizi yöneterek, 

● Gözenekleri tıkamayan güneş koruyucu kullanarak, 

● Komedojenik olmayan ürünler kullanarak, 

● Bol, terletmeyen veya pamuklu giysiler tercih ederek. 

 

Sırt sivilceleri devam ederse veya yeniden oluşmaya başlarsa, dermatoloğunuza danışabilirsiniz.   


“Söz konusu içerik yalnızca genel bilgilendirme amaçlıdır ve tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. Lütfen uzman görüşüne başvurunuz”. 

$(window).on('load', () => { gtmUserProperties() });