Bilgilendirme!
Tüm Siparişlerde Kargo Ücretsizdir!
Propia Sivilce Ve Siyah Nokta Karşıtı Bakım Seti Alımlarına Peluş Çanta Hediye!

Sivilce (Akne) patlatmak sivilceyi geçirir mi?

Dermatologlar, eczacılar ve güzellik uzmanları sivilcelerin (aknelerin) patlatılmaması konusunda her zaman uyarı yaparlar. Sivilce (akne) patlatmak cilt için gerçekten o kadar kötü müdür? Yoksa sivilce (akne) patlatmak sivilcenin (aknenin) geçme süresini kısaltır mı? Bu makalede sivilce (akne) patlamanın ciltte nasıl bir süreç başlattığını detaylı bir şekilde açıklıyoruz.

Sivilce (akne) patlatmak cilde zarar verir mi?

Evet, uzmanlara göre sivilce (akne) patlatmak gerçekten cilt için çok kötüdür. İltihaplı bir sivilce (akne) , gözeneklerdeki fazla sebum, ölü cilt hücreleri, bakteriler ve sıklıkla da irin ile tıkandığında meydana gelir. Sıkmaya başlamadan önce, cildin altında tam olarak neler olduğunu düşünün. Sivilcenin (aknenin) oluştuğu gözenek zaten baskı altında ve şişmiş haldedir. Bir sivilceyi (akneyi) sıktığınızda, yanlışlıkla tüm döküntüleri folikülün derinliklerine ittirebilirsiniz. Bu durum, follikül duvarının yırtılmasına neden olabilir ve iltihaplanmış tüm döküntüleri derinin alt tabakası olan dermise kadar taşıyabilir.

Gözenek açıklığından irin ve döküntüleri çıkarabiliyor olsanız bile, cildinizin artık iyi olduğunu sakın düşünmeyin. Çünkü gözenekteki irini çıkarırken, iltihaplanmış materyali dermisin aşağısına, derinlere doğru ittirmiş oldunuz.

Sivilceleri (akneleri) sıkmak sivilceyi (akneyi) kötüleştirip iz bırakabilir.

Hiç sivilcenizi (aknenizi) patlatmanızın üstünden sadece birkaç saat geçmişken tekrar çıktığını ya da hemen yanında bir ikincisinin çıktığını gördünüz mü? Bu mümkündür çünkü sivilceleri (akneleri) sıkmak onları daha da kötüleştirebilir. Hasar sadece yüzeyin altında değil, aynı zamanda ciltte görebileceğiniz şekilde de meydana gelir.

Sivilce (akne) patlatmak kalıcı ve derin bir iz bırakabilir. Eğer sivilce (akne) sıkma işlemini, papül (beyaz başsız bir sivilce) tip bir sivilcede (aknede) yapıyorsanız, ondan kurtulmak yerine cildinizin çok daha fazla kızardığını ve şiştiğini görebilirsiniz.

Sivilce (akne) patlatmak, normal bir sivilceyi (akneyi) bile daha şiddetli bir sivilce (akne) çeşidi olan nodül (sert, kırmızı, ağrılı ve cildin derinliklerinde olan) ya da sivilce (akne)kistine dönüştürebilir.

En ciddi sivilce (akne) türü sivilce (akne) kistleridir ve bunlar büyük ağrılı iltihaplı lezyonlardır. Kistler, dermisteki enfeksiyonun etrafında bir zar oluştuğunda, yumuşak, sıvı dolu bir yumru oluşturup gelişirler. Sivilce (akne) kistlerini geçirmek için mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.

Sivilce (akne) patlatmak, şişmiş bir gözenek veya kabuk tutmuş bir durumdan çok daha ciddi ve uzun vadeli etkilere neden olabilir. Ayrıca, sivilce (akne) izi oluşma olasılığını artırmanın en kesin yoludur. Her cilt zedelenmesinde, cilt iyileşirken doku kaybetme olasılığı yaşar. İşte çukurlaşmış sivilce (akne) izleri bu şekilde oluşmuş olur. Cilde ne kadar zarar verirseniz doku kaybetme olasılığı da o derece artar.

Sivilcenizi (aknenizi) sıktığınız zaman çukurlaşmış yara izleri oluşmasa bile koyu cilt lekeleri oluşabilir. Derideki enflamatuvar hiperpigmentasyon adı verilen bu koyu lekelere, enflamasyon neden olur. Sivilcelerin (aknelerin) patlatılması iltihaplanmaya neden olur, bu yüzden sivilce (akne) iyileştikten sonra iltihap dolayısıyla hiperpigmentasyon görülmesi olasıdır.

Sivilce (akne) patlatmak yerine ne yapılmalı?

Herkes bir noktada yapmamak gerektiğini bile bile sivilce (akne) sıkar. Cilt için iyi olmasa da nadiren sivilce (akne) sıkmak normal bir durumdur. Sivilceyi (akneyi) sıkmak iltihabın yayılmasına neden olabilir ve sonuç olarak sivilceyi (akneyi) kötüleştirir. Açıkça söylemek gerekirse, konu cilde geldiğinde dokunmama politikası en iyi seçenektir. Elbette sivilcelerden (aknelerden) kurtulmanın daha güvenli yolları vardır.

Sivilceleri (akneleri) patlatmak yerine oluşmalarını engelleyebilirsiniz. Bunun için çözüm sivilce (akne) karşıtı ürünlerin düzenli olarak kullanılması veya bir uzmana görünmektir. İlk olarak, reçetesiz dermokozmetik ürünleri deneyebilirsiniz. Reçetesiz bakım ürünleri hafif şiddette sivilce (akne) oluşumunu önlemeye yardım edebilir. Eğer iki veya üç ay kullanımdan sonra işe yeterli etki görmezseniz ya da sivilceleriniz (akneleriniz) daha ciddi boyutlara gelirse dermatoloğa gitmelisiniz. Cildinizi temizlemeye ve sivilceleri (akneleri) geçmişte bırakmaya yardımcı olacak birçok reçeteli akne tedavisi seçeneği vardır. Günlük bakım ürünleri şiddetli ve ciddi sivilceler (akneler) için pek yardım sağlayamaz.

Sivilce (akne) patlatma teknikleri nelerdir?

Sivilcelerin (aknelerin) patlatılmaması gerektiği, patlatıldığında ne gibi sonuçlar ve sıkıntılar doğurabileceğini yukarıda anlattık. Ancak bazı durumlarda dermatoloğunuz siyah nokta ve beyaz yağ butonlarını temizlemeyi önerebilir veya siz bu işin ne kadar sakıncalı olduğunu bile bile siyah nokta ve sivilcelerinizi (aknelerinizi) sıkmak isteyebilirsiniz. Bu durumda aşağıdaki noktalara dikkat etmenizi öneririz.

Evde dayanamayıp siyah nokta veya sivilcenizi (aknenizi) sıktığınızda öncelikle bölgeyi temizleyerek işe başlayın. Temiz bir peçete veya pamuk yardımıyla tırnaklarınızı kullanmadan mümkünse yüzeysel siyah noktaları ve sivilceleri (akneleri) yumuşak bir şekilde temizlemeye çalışın. Çıkmayan bir siyah noktayı zorlamayın. Unutmayın ki tam temizlenmeyen sivilceler (akneler) daha fazla kızarıklık ve şişliğe sebep olacaktır.

Dermatologlar sivilceyi (akneyi) güvenli bir şekilde temizleyebilirler. Sivilce (akne) sıkma genellikle diğer cilt temizleme yöntemleri işe yaramadığında tercih edilir. Dermatologlar sivilceden (aknelerden) kurtulmak için farklı birkaç teknik kullanırlar. Bunlardan biri siyah noktaları ve beyaz uçlu sivilceleri (akneleri) steril aletler kullanarak çıkarma yöntemidir. Dermatolog tarafından uygulandığından siyah ve beyaz noktalardan kurtulmak için oldukça güvenli bir yöntemdir.

Dermatologlar derin, ağrılı sivilce (akne) kistlerinden ya da nodüllerden kurtulmak için lezyonların içine steroid enjekte ederler. Bu da iyileşmenin hızını artırır ve yara izi riskini azaltır. Enjeksiyon özellikle ağrılı sivilceler (akneler) olan nodül ve kistler için iyi bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem birden fazla sivilce (akne) için kullanılamaz. Ayrıca sadece doktorlar kortikosteroidi enjekte edebilirler. Bir kortikosteroid enjeksiyonu 48 ila 72 saat içinde sivilce (akne) nodüllerinin veya kistlerinin çoğunu düzleştirir.

Sivilcenin (aknenin) durumuna göre dermatologlar kesi ve drenaj adı verilen bir prosedür de uygulayabilir. Büyük ve ağrılı bir sivilce (akne) kistini veya nodülünü sıkmak için bu yöntem kullanılabilir. Sivilce (akne) kistini açmak için steril bir iğne veya cerrahi bir bıçak kullanılır ve daha sonra içerideki iltihap çıkarılır. Dermatologların kullandığı uygun teknikler kist veya nodülün en doğru şekilde boşaltılmasına yardımcı olur.

Dermatologlar sivilce (akne) sıkma sırasında gözenekleri temizlemek için sterilize edilmiş ekipmanlar kullanırlar ve cildi derinlemesine temizlerler. Bu işlem sonrasında ciltte siyah ve beyaz noktalar hızla oluşabilir, bu nedenle yeni problemleri önlemek için iyi bir cilt bakım planına uymak gerekir.

Bu teknikler her sivilce (akne) tipi için gerekli değildir. Sivilceler (akneler) genellikle sivilce (akne) karşıtı ürünler ve doğru cilt bakımı ile temizlenebilirler. Cildinizi temizlerken, büyük bir sivilceyi (akneyi) patlatmak veya bir siyah noktayı sıkmak cazip gelebilir fakat bu davranışınız temizlik işlemini bir hayli uzatabilir. Tüm bu sebeplerden ötürü, aşağıdaki maddelere özen göstermeniz gerekir;

  • Ellerinizi yüzünüzden uzak tutun,
  • Dokunmak, sıkmak ve patlatmak sivilceyi (akneyi) daha kötü hale getirebilir, bunu unutmayın,
  • Acıyı buz ile dindirin,
  • Bazı sivilceler (akneler) ağrılı olabilir (özellikle nodüller ve kistler), buz iltihabı da azaltır.

Birçok insan, sivilce (akne) tedavi ürünleri sayesinde aknelerinden tamamen kurtulabilir. Sivilce (akne) karşıtı ürünler düzenli olarak kullanılmalıdır. Sivilcelerin (aknelerin) geçmesi zaman alsa da maksimum 4 ile 6 hafta içinde sonuç görmüyorsanız, bir dermatoloğa görünmeniz, sorunlarınızın çözümü için iyi bir tercih olacaktır.


“Söz konusu içerik yalnızca genel bilgilendirme amaçlıdır ve tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. Lütfen uzman görüşüne başvurunuz”.

$(window).on('load', () => { gtmUserProperties() });