Bilgilendirme!
Tüm Siparişlerde Kargo Ücretsizdir!
Propia Sivilce Ve Siyah Nokta Karşıtı Bakım Seti Alımlarına Peluş Çanta Hediye!

VÜCUT SİVİLCELERİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Akne veya daha yaygın bilinen adıyla sivilce, genellikle ergenlik dönemiyle ilişkilendirilen, fakat yetişkinlik döneminde de sık sık karşımıza çıkabilen yaygın bir cilt görünümüdür. Birçok faktörün etkisi altında gelişebilen bu olgu, yüzümüz dışında omuz, sırt, göğüs gibi vücudumuzun farklı bölümlerinde de görülebiliyor. Hayatımızda oldukça uzun süredir varolan fakat yeni yeni konuşmaya başladığımız bir olgu olan vücut akneleri hakkında detaylı bilgileri sizler için bu yazımızda derledik.

Akne Neden Oluşur?

Akne, cilt gözeneklerinde biriken sebum (yağ), ölü cilt hücreleri ve bazen bakterilerin bu gözenekleri tıkaması ile oluşur. İlgili birikintiler kimi zaman inflamasyona ve sivilce olarak adlandırılan kabartıların oluşumuna neden olur. Akne oluşumunda hormon değişiklikleri, fazla sebum üretimi, genetik yatkınlık, stres, bazı ilaçların kullanımı ve beslenme stili gibi birçok faktör rol oynar.

Vücut Aknesi Nedir, Nasıl Oluşur?

Vücut aknesi, genellikle sırt, göğüs, popo ve omuzlar gibi bölgelerde meydana gelen akne türüdür. Vücudun bu bölümleri yüz kadar yoğun olmasa da yağ üreten bezler içerir ve bu bezlerin aşırı aktif olması fazla yağ üretimine ve yağın gözenekleri tıkamasına yol açabilir. Bu sürecin yanı sıra aşırı terleme, yaşam tarzı, genetik ve hormonal faktörler gibi birçok parametre akne oluşumunda etkili olabilir.

Vücut Aknesi Oluşumunu Etkileyen Faktörler

Yaşam tarzımız ve genetik yapımız dahil birçok faktör akne oluşum sürecini etkileyerek aknelerin görülme sıklığı ve şiddeti üzerinde rol sahibi olabilir.

1. Sebum Üretimi

Vücut aknesinin oluşumunda en önemli faktörlerden biri aşırı sebum üretimidir. Vücuttaki yağ bezleri, hormonların etkisiyle fazla sebum üretebilir ve bu süreç fazla yağın gözeneklerde birikmesine ve akne oluşumunu tetiklemesine neden olabilir.

2. Tıkalı Gözeneklerin Artışı

Normalde cilt, ölü hücrelerden kendini arındırabilir, fakat gözeneklerde biriken sebum bu süreci engelleyerek ölü hücrelerin de gözeneklerde birikmesine ve gözenekleri tıkamasına neden olabilir. Bu tıkanıklık, kimi zaman siyah noktaların ve beyaz noktaların oluşumuna neden olarak akne oluşumu sürecini hızlandırabilir.

3. Bakteriyel Enfeksiyon

P. acnes bakterisi, insan cildi üzerinde doğal olarak bulunur ve tıkalı gözenekler ilgili bakteri türü için ideal bir üreme ortamı sağlar. Bakterin birikmesi sonrasında, gözeneklerde ve çevresinde inflamasyon süreci başlayarak kızarıklık, şişlik ve lezyonların oluşumu görülebilir.

4. Cilt Sürtünmesi ve Basınç

Vücut aknesi, sıkı giysiler, çantalar ve spor ekipmanları gibi sürekli cilt sürtünmesine neden olan faktörlerle daha şiddetli bir hale gelebilir. Bu tür sürtünmeler, mevcut tıkanıklıkları artırarak akne oluşumunu hızlandırabilir.

5. Terleme

Aşırı terleme, özellikle sıcak hava koşullarında veya fiziksel aktiviteler sırasında gözeneklerin tıkanmasına neden olabilir. Ter ve sebum birleştiğinde, gözeneklerin tıkanması daha olası hale gelir, bu da bakteri üremesi ve akne oluşumunu kolaylaştırabilir.

6. Genetik ve Hormonal Faktörler

Kimilerimiz genetik olarak daha fazla yağ üreten cilt yapısına veya hormonal dengesizliklere sahip olabilir. Bu gibi durumlar, vücut aknesinin oluşumunu ve şiddetini artırabilir.

7. Beslenme ve Akne İlişkisi

Gün içerisinde tercih ettiğimiz beslenme stilinin metabolizmamız, hormon seviyelerimiz ve dolayısıyla cilt sağlığımız üzerindeki etkileri bilinmektedir. Yüksek glisemik indekse sahip işlenmiş gıdalar veya şeker içeriği yüksek besinler insulin seviyelerinin hızlı artmasına ve hormonal değişikliklere neden olabilir ve bu durum aknelerin görülme sıklığını artırabilir.


Vücut Aknesi İçin Bakım Önerileri

Birçoğumuzun tecrübe ettiği vücut aknesinde, düzenli cilt bakımı, sağlıklı beslenme tarzı gibi yaşam stilimizde yapacağımız bazı değişiklikler aknelerin görülme sıklığını ve şiddetini azaltarak yaşam tarzımızın iyileşmesine katkıda bulunabilir.

1. Düzenli Cilt Temizliği

Vücut aknesinin görülme sıklığını ve şiddetini azaltmada ilk adım doğru ürün seçimi olabilir. Bu doğrultuda cildi kurutmayan, doğal salisilik asit içeriğine sahip ürünler vücutta akne problemi yaşanan alanlara uygulayarak sivilce görünümü az. Propia Sivilce Karşıtı Temizleme Jelini duş sırasında vücudunuza uygulayayabilir, özellikle terledikten sonra aldığınız duşlara entegre ederek cildinizi derinlemesine nazikçe arındırabilirsiniz.

2. Peeling Uygulaması

Haftada 1-2 kez, vücut için uygun peelingler kullanarak ölü cilt hücrelerini cildinizden uzaklaştırabilirsiniz. Peeling uygulama sırasında cildinize nazik davranarak tahriş etmemeye özen göstermenizi öneririz.

3. Nemlendirici Kullanımı

Cildi derinlemesine nazikçe arındırdıktan sonra non-komedojenik (gözenek tıkamayan) ve hafif nemlendiriciler tercih edilebilir. Salisilik asit ve laktik asit gibi sivilce karşıtı aktif bilşenleri içeren, yağsız veya jel bazlı formülleri her duştan sonra tercih ederek cildinize ihtiyaç duyduğu nemi sunup cildin doğal koruma mekanizmasını destekleyebilirsiniz.

4. Giysi Seçimi

Pamuk gibi nefes alabilen doğal kumaşlar tercih edilerek teri emmeyen ve cildi tahriş edebilen sentetik kumaşlardan kaçınmanızı öneririz. Cildi saran ve sürtünmeye neden olabilen sıkı giyseiler yerine cilde nefes aldıran rahat giysiler tercih edilebilir.

5. Yaşam Tarzı Değişiklikleri

Stres, vücutta inflamasyonu ve hormon değişimlerini tetikleyerek akne oluşumuna neden olabilir. Meditasyon, yoga ve düzenli egzersiz gibi stres azaltıcı aktiviteler sayesinde stres seviyelerinizi yöneterek akne oluşum sıklığını azaltabilirsiniz.

Akneyi tetikleyebilecek gıdalardan kaçınarak sağlıklı beslenme stilini benimsediğiniz bir düzen akne oluşumunu azaltıcı etki gösterebilir.

Vücut aknesi, pek çok kişinin karşılaştığı yaygın bir problem olmakla birlikte, doğru bakım ve önlemlerle kontrol altına alınabilir fakat akne ciddi bir problem oluşturuyorsa, bir dermatolog ile görüşmek kendiniz için en doğru yaklaşımı öğrenmek faydalı olabilir. 

“Söz konusu içerik yalnızca genel bilgilendirme amaçlıdır ve tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. Lütfen uzman görüşüne başvurunuz”.

$(window).on('load', () => { gtmUserProperties() });