Bilgilendirme!
Tüm Siparişlerde Kargo Ücretsizdir!
Propia Sivilce Ve Siyah Nokta Karşıtı Bakım Seti Alımlarına Peluş Çanta Hediye!

Farkında Olmadan Yapılan 8 Cilt Bakımı Hatası

Ergenlik döneminden başlayarak yetişkinlik dönemini de düşündüğümüzde, kadın ya da erkek fark etmeksizin cilt bakımına özen göstermek son derece önemlidir. Fakat bazen, cilt bakımında yanlış uygulamalarla birlikte cilde uzun vadede zarar verebilirsiniz. İşte tam bu noktada cilt bakımı ile ilgili doğru bilgileri edinmek ve yanlış uygulamalardan kaçınmak daha da önemli bir hale gelir.

Ergenlikle beraber vücuttaki hormonal dalgalanmalar, daha fazla yağ üretimi ve yetişkinliğe geçişle birlikte hayat tarzı ve yeme alışkanlıklarının değişmesinin etkisiyle cilt sorunları yaşanabiliyor. Bu sorunların başlıca sebepleri de hiç şüphesiz hormonlardır.

Hormonlar, büyüme ve metabolizmayı düzenlemede önemli role sahip birer kimyasal mesajcı moleküllerdir. İç salgı bezlerinden salınıp kana karışırlar. Ergenlikle beraber androjen hormonunun seviyesi yükselir. Yükselen hormon seviyesi, cildin altındaki yağ bezlerinin büyümesine yol açar. Büyümüş yağ bezleri daha fazla sebum üretir ve aşırı sebum, gözeneklerin tıkanmasına ve bakterilerin çoğalmasına neden olabilir. Hormon seviyeleri ergenlik, hamilelik, regl gibi dönemlerde değişiklik gösterir. Hormonal seviyedeki dalgalanmalar sivilcelenmeye sebep olabilir.

Özetle; hormon seviyesinde görülen dalgalanmalar, aşırı yağ üretimine ve kıl köklerinin tıkanmasına sebep olur. Yağ ve ölü cilt hücreleri tarafından tıkanmış kıl köklerinde bakterilerin artması da, sivilce oluşumunun başlıca sebeplerindendir.

Avrupa Dermatoloji ve Venereoloji Akademisi’nin araştırmalarına göre; akne, dermatoloji hastalarının yüzde 22-32'sini oluşturan yaygın bir dermatolojik tanıdır ve yaklaşık olarak 650 milyon hasta sayısıyla dermatoloğa başvuruların en yaygın nedenlerinden biridir. (1) Bu nedenle akne, hem fiziksel hem de psikolojik açıdan birçok kişiyi olumsuz yönde etkiliyor demek yanlış olmayacaktır. Buna engel olmak için cilt tipine uygun cilt bakım ürünlerini kullanmak gerekir. Özellikle ergenlik ve genç yetişkinlik döneminde birçok kişinin hayatının bir parçası haline gelen sivilce probleminin önüne geçebilmek için doktor kontrolünde hareket etmek önemli olsa da, bazen her ne kadar yanlış olduğunu bilsek de, kulaktan duyma bilgilerle hareket ettiğimiz zamanlar olur. Bu da cilt sağlığını kötü etkiler.

Kimi zaman yeterli bilgi olmadan, sadece sivilcelerden hızla kurtulmak ya da aniden çıkan sivilceler için çözüm bulmak için uygulanan yöntemler sağlıklı sonuçlar vermez. Cildinize bakım yaptığınızı düşündüğünüz bazı anlarda, aslında cilde zarar verildiğinin farkında olmadığınız durumlar da vardır. Örneğin, gün içinde sıklıkla kullanılan cep telefonunu temiz tutmamak ya da yastık kılıflarını düzenli değiştirmemek dahi cilde zarar verir. Aynı şekilde faydalı olduğu düşünülerek yüzü çok fazla ve sert şekilde yıkamak da, sivilce artışına sebep olabilir.

Gelin, doğru bir cilt bakım rutin oluşturmak için cilt bakımında yapılan hataları ve bu hataların doğrularını birlikte keşfedelim!

Hata 1 – Yüzü Çok Sık Yıkamak

Sivilceleri önlemek için yüzü sık yıkamak gerektiği bilgisi doğru değildir. Sık sık yüz yıkamak, cildi kurutur ve cildin koruyucu bariyerinin zarar görmesine sebep olur. Bu durum da, cildin tahriş olmasına neden olur. Karma, yağlı ve akne eğilimli bir cilde sahipseniz yüzünüzü günde 2 kez sabah-akşam şeklinde yıkamanız yeterlidir.

Amerikan Dermatoloji Akademisi’ne göre cildi sabah ve akşam olmak üzere günde iki defa ve yoğun terlemelerden sonra yıkamak yeterlidir. (2) Yıkama jeli olarak cildi kurutmayan, nazik bir ürün tercih etmelisiniz. Yüzü, cilt tipine uygun temizleyici ile temizlemek ve ardından nemlendirici kullanmak bakım rutinini tamamlar. Bununla beraber cildin ihtiyaçlarına göre haftada bir veya iki kez maske ya da peeling yaparak cildin kendini yenilemesini sağlayabilirsiniz.

Hata 2 – Cilt Tipine Uygun Olmayan Ürünleri Kullanmak

Cilt bakımı ile ilgili en sık yapılan hatalardan birisi, cilt tipine uygun olmayan ürün kullanımıdır. Fakat, cilt bakımını düzenli yapmak kadar cilt tipini bilmek ve uygun ürünleri kullanmak da son derece önemlidir.

Örneğin, kuru ciltler için nemlendirici özellikte ürünler genel manada daha faydalı iken, yağlı ve akne eğilimli ciltler için, doğru bir içeriğe sahip olan akne önleyici ürünler faydalıdır. Eğer cildiniz yağlı ve akne eğilimli ise, cildin tüm ihtiyaçlarını karşılamak üzere geliştirilen Propia Bakım Seti’ni düzenli kullanmanız yeterli olacaktır.

Hata 3 – Çok Çeşitli Ürün Kullanmak

“Ne kadar fazla cilt bakım ürünü, o kadar iyi” gibi bir düşünce doğru gibi dursa da cilt için en iyi seçenek, cilt tipine uygun ürünler kullanmak ve kullanılacak ürün sayısını olması gerektiği sayıda tutmaktır. Fakat çok sayıda farklı ürün kullanımının, cildi yorması ve irritasyona sebep olmasının yanında, böyle bir durum gerçekleştiğinde hangi üründen kaynaklandığını anlaşılmaması da problem yaratabilir.

Sıklıkla kullanılan yüz temizleyici jelleri ve nemlendiricilere ek olarak, gün içinde yorulan cildinizi rahatlatacak bir gece kremi kullanmak, maske ya da peeling ürünlerini rutininize eklemek de küçük ama etkili bir bakım seti için önemlidir.

Hata 4 – Makyajı Temizlemeden Uyumak

Her ne kadar doğru ürünleri tercih ettiğiniz sürece makyaj yapmanın herhangi bir mahsuru olmasa da, en sık yapılan hatalardan biri de makyajla uyumaktır. Makyajdan önce uygulayacağınız rutin sırasıyla cilt temizliği, kullanıyorsanız akne tedavisi ürünleri, nemlendirici krem, güneş koruyucu ve makyajdır. Ancak günün sonunda makyajla uyumak cilt gözeneklerini tıkayabilir. Bu nedenle gece terleme veya sebum üretimi arttığında, makyajla birlikte ciltte biriken kir, cildin yıpranmasına sebep olur.

Bu nedenle çok yorgun olsanız bile makyajınızı silmeden uyumamalısınız. Cilt bakım rutinini yatağa gitmeden hemen önce yapmak da doğru değildir. Cilde sürülen kremlerin cilt yüzeyince emilimi için mümkünse uyumadan birkaç saat önce cildinize bakım yapmalısınız.

Hata 5 – Çok Sık Peeling Yapmak

Cildin üst katmanında biriken kir, sebum ve ölü deriyi derinden temizlemek için sadece yüz temizleyici yeterli değildir. Cildin ihtiyaçlarına göre haftada bir veya birkaç kez peeling yapmak oldukça önemlidir.

Fakat çok sık peeling yapmak, cildin üst bariyerini yıpratacağından ciltte hassaslaşma, akne, tahriş ve iltihaba sebep olabilir. Bu nedenle, çok sık peeling uygulamasından kaçınmalısınız.

Hata 6 – Güneş Koruyucusu Kullanmamak

Güneş altında çok zaman geçirmiyor olsanız da güneş koruyucu kullanılmadığında cilde temas eden güneş ışığı, birçok cilt problemini ve erken yaşlanmayı tetikler. Harvard Tıp Fakültesi yayını Harvard Health Publishing’e göre günlük hayatta güneş koruyucusu kullanma alışkanlığı edinmek, sağlıklı bir cilde sahip olmanın kurallarından biridir. (3) SPF korumalı bir nemlendirici ya da yüz için özel üretilen güneş koruyucularını kullanmak, güneşin zararlı etkilerinden cildi korur. İdeal güneş koruyucusu 30 SPF’dir ancak güneş altında geçireceğiniz zaman arttıkça, daha yüksek faktörlü koruyucular tercih edebilirsiniz.

Güneş ışığına maruz kalmadan 20 dakika önce cildinize, en az SPF 15 veya daha yüksek koruma faktörlü bir güneş koruyucu uygulamalı ve sık sık tekrarlamalısınız. Seçtiğiniz güneş koruyucunun cildinizde yeni sivilcelere sebep olmaması için gözenekleri tıkamayan su bazlı yapıda olmasına da dikkat edin.

Hata 7 – Cilt Ürünlerini Yanlış Sırayla Kullanmak

Eğer cilt bakım ürünlerini olması gereken sıraya göre uygulanmazsa, ürünlerden yeterince verim alınamaz ve bu da cildin potansiyeline ulaşma süresini uzatır. Yüz temizleyicisinin ardından, eğer serum kullanıyorsanız serum, yoksa nemlendirici veya geceyse gece kreminizi sürebilirsiniz.

Hata 8 – Sık Sık Yüze Dokunmak

Sivilce problemi olsun olmasın, gün içinde çoğu kişi farkında olmadan sürekli yüzüne dokunur. Bu da cildin kirlenmesine neden olacağından, sağlıklı bir cilt için kaçınılması gereken bir alışkanlıktır.

Gün içinde en çok kullandığımız ellerimizin sürekli temiz olamayacağı düşünülürse, elde biriken bakteri ve mikropların yüze taşınmaması önemlidir.

Son olarak, her ne kadar daha önce çokça bahsetmiş olsak da sivilcelerin azalmasına değil artmasına sebep olacağı için sivilceleri sıkma alışkanlığınız varsa, bu alışkanlığınızı bir önce bırakmakta fayda var.

“Söz konusu içerik yalnızca genel bilgilendirme amaçlıdır ve tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. Lütfen uzman görüşüne başvurunuz”. 

$(window).on('load', () => { gtmUserProperties() });